Posljedice ekonomske krize: U Ugljeviku ugašeno 40 firmi

Bez autora
Feb 15 2011

Zbog ekonomske krize, pada kupovne moći građana i prevelikih nameta države, u općini Ugljevik, koja ima 17.000 stanovnika, prošle i početkom ove godine ugašeno je 40 firmi. Riječ je, uglavnom, o ugostiteljskim firmama i zanatskim radnjama, ali je s radom prestalo i deset društava s ograničenom odgovornošću. U isto vrijeme, zahvaljujući općinskoj Agenciji za mala i srednja preduzeća, otvoreno je samo jedno novo preduzeće s deset zaposlenih radnika. Porezi i doprinosi uvećani su sa 56 na 65 posto i to je dodatni namet poslodavcima koji već imaju problema u posrnuloj privredi. Umjesto da stimulišu privrednike da zapošljavaju nove radnike, na ovakav način primoravaju ih da radnike otpuštaju ili, u najboljem slučaju, da im smanje plaće.

Posljedice ekonomske krize: U Ugljeviku ugašeno 40 firmiZbog ekonomske krize, pada kupovne moći građana i prevelikih nameta države, u općini Ugljevik, koja ima 17.000 stanovnika, prošle i početkom ove godine ugašeno je 40 firmi.

Riječ je, uglavnom, o ugostiteljskim firmama i zanatskim radnjama, ali je s radom prestalo i deset društava s ograničenom odgovornošću. U isto vrijeme, zahvaljujući općinskoj Agenciji za mala i srednja preduzeća, otvoreno je samo jedno novo preduzeće s deset zaposlenih radnika.

Dragomir Sekulić, ugostitelj s najdužim stažom u Ugljeviku, koji je prestao s radom, ogorčen je zbog novih nameta države.

- Porezi i doprinosi uvećani su sa 56 na 65 posto i to je dodatni namet poslodavcima koji već imaju problema u posrnuloj privredi. Umjesto da stimulišu privrednike da zapošljavaju nove radnike, na ovakav način primoravaju ih da radnike otpuštaju ili, u najboljem slučaju, da im smanje plaće - kaže Sekulić.

On ističe i neshvatljivi presedan iz prošle godine. Nečijom odlukom, naime, tokom prošlogodišnjeg kapitalnog remonta termoelektrane, vrijednog 80 miliona KM, privredni subjekti iz Ugljevika dobili su posao vrijedan svega 240.000 KM, što nije ni jedan posto ukupne vrijednosti remonta.

Ipak, postoje i firme koje uspijevaju odoljeti ekonomskoj krizi, poput ZZ Ugljevik, koji se bavi proizvodnjom namještaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik